Over Mindfulness
Ook wel ‘aandachttraining’ genoemd is een krachtige methode om stress, chronische pijn en psychisch/fysiek lijden te verminderen en om te leren een actieve bijdrage te leveren aan je gezondheid en welzijn. Stress, pijn en lijden zijn met het leven verbonden. Welk effect het op je heeft, hangt sterk samen met hoe je er mee om gaat. Het zelf actief en bewust kunnen reageren op alle fijne en moeilijke zaken die zich voordoen in jouw leven, zorgt voor een duidelijke verbetering in de mate waarin je onder je problemen lijdt en in je mogelijkheden tot genieten.
Wat is Mindfulness?
Eenvoudig gezegd is mindfulness: aandacht schenken aan wat zich voordoet van moment tot moment, zonder oordelen, met mildheid. In plaats van voortdurend toe te leven naar doelen die ver in de toekomst liggen of te blijven hangen in het verleden, betekent mindfulness met een milde open aandacht aanwezig zijn bij wat nu is. Vanuit acceptatie kun je dan bewuste actie ondernemen. In de mindfulness training leer je hoe je steeds weer terug kunt keren in het hier en nu en om kunt gaan met gedachten en emoties die zich voordoen. Ook wanneer de omstandigheden in je leven moeilijk zijn, leer je zo goed mogelijk omgaan met wat zich aandient.
Voor wie?
Voor iedereen die de kwaliteit van zijn leven wil verbeteren, en in het bijzonder voor mensen die:
- beter willen leren omgaan met moeilijke emoties (spanning, pijn, angst)
- minder met gedachten bezig willen zijn (piekeren)
- willen leren hun lichaam en hun klachten te accepteren/hanteren
- kampen met somberheid en terugkerende depressies
- zich in een druk leven staande willen houden met minder stress
- meer momenten willen vinden van genieten, rust en inkeer
Ontvang onze
Mindfulness e-mails
Oorsprong van de training
De training is eind jaren ’70 in de Verenigde Staten ontwikkeld door wetenschapper, schrijver en meditatieleraar Dr. Jon Kabat-Zinn onder de naam Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR). Hij heeft eeuwenoude meditatietechnieken verbonden met de moderne westerse psychologie. De afgelopen decennia hebben duizenden mensen de training gevolgd. Een variant is ontwikkeld door psychotherapeuten en heet Mindfulness Based Cognitive Therapie (MBCT). Bij Hart&Ziel volg je een combinatie van deze twee.
Resultaten:
Inmiddels is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan. Positieve resultaten van aandachttraining zijn gevonden bij mensen met chronische pijn, angststoornissen, eetstoornissen, slaapstoornissen, stressgerelateerde somatische en psychische klachten en depressie. Informatie over onderzoeksresultaten kunt u vinden op de volgende website: www.aandachttraining.info/research.html
De deelnemers geven de training bij Hart&Ziel gemiddeld het rapportcijfer ‘8’ en maken altijd een persoonlijk groeiproces door waardoor de kwaliteit van hun dagelijks leven steevast verbeterd!
Doe mee aan onze Mindfulness training