EMDR

EMDR

leeg

EMDR

EMDR is een vorm van cognitieve gedragstherapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van schokkende ervaringen, zoals een nare jeugdervaring, een ernstig verkeersongeval of een geweldsmisdrijf.
Men spreekt dan wel van een ’trauma’.

EMDR is een relatief nieuwe vorm van behandeling. Volgens de richtlijnen is EMDR bij traumabehandeling de belangrijkste behandelingsvorm. Dit komt omdat EMDR vaak goed toepasbaar is en daarnaast vaak goede resultaten biedt, wat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.

behandel2

Bepaalde gebeurtenissen kunnen diep ingrijpen in het leven van mensen. Een groot deel van de mensen verwerkt dat op eigen kracht. Bij anderen ontwikkelen zich psychische klachten, bijvoorbeeld herbelevingen, nachtmerries of andere angsten. EMDR kan dan uitkomst bieden. Het kan soms snel werken. Daarnaast kan het ook een intensieve therapie zijn.

EMDR betekent Eye Movement Desensitization and Reprocessing. EMDR dankt zijn naam aan het feit dat er een verwerkingsproces wordt opgestart, waarbij de therapeut door middel van het bewegen van zijn hand de ogen van de cliënt heen en weer laat gaan. Tegenwoordig krijgt een cliënt in plaats daarvan via een koptelefoon steeds links en rechts een tik te horen. We weten dat EMDR werkt, maar hoe is nog deels onduidelijk. Daar is er wel veel theorie over.

Wilt je meer weten over EMDR, klik dan op deze link: www.emdr.nl.

Bij Hart&Ziel hebben we goede ervaringen opgedaan met deze vorm van behandeling.

leeg