Relatietherapie EFT

leeg

Relatietherapie EFT

Binnen Emotionally Focused Therapy (EFT) wordt samen met je gekeken naar de manier waarop je je emotioneel verbonden voelt met je partner. Na verloop van tijd ontstaan er in een relatie altijd patronen. Patronen zijn gedragingen tussen partners die over en weer worden versterkt. Die kunnen positieve effecten hebben en houvast bieden. Er zijn echter ook patronen waarbij een (echt)paar in een negatieve vicieuze cirkel terecht komt: er kan sprake zijn van terugkerende ruzies, conflicten, pijn en ongelukkigheid, onbegrip of toenemende afstandelijkheid.

hechtingstheorie

EFT is ontwikkeld door Sue Johnson in Canada. Deze therapievorm onderscheidt zich door uit te gaan van de zogenoemde hechtingstheorie. Stabiele en veilige hechting is niet alleen belangrijk voor kinderen en hun ouders, maar blijkt ook erg belangrijk op volwassen leeftijd in intieme relaties – zo wordt  recent tevens duidelijk in wetenschappelijk onderzoek.
De wijze waarop je gehecht bent geraakt aan je ouders of aan andere belangrijke personen uit je jeugd, speelt vaak door in je volwassen relaties. Zo heeft iedereen een specifieke hechtingsstijl, en die is wat minder makkelijk veranderbaar – raakt soms eerder bevestigd of versterkt.

 

Houd me vast training

De ‘houd me vast training’  is een alternatief programma voor EFT – relatietherapie, soms ook een aanvullend of een preventief programma.
Deze training is bedoeld voor paren die hun relatie willen versterken of verdiepen. Door middel van deze training zul je merken dat de basis tussen jullie verstevigd zal worden. Paren met lichte relatieproblemen kunnen goed met deze training beginnen. Goede kans dat verdere relatietherapie dan overbodig zal zijn.
Zie voor de eerstvolgende ‘houd me vast training’  binnen Hart&Ziel de Agenda.
Je werkt in een groep van 3 paren. Alle oefeningen doen jullie met z’n 2-en in een eigen ruimte, en tussendoor zijn er groepsmomenten. Er zijn twee trainers (Meinard Stavenuiter, Matt Tyssen), die de groep en jullie als paar begeleiden.

EFT in het kort:

  1. EFT richt zich op gevoel, het begrijpen van de liefde en het herstellen van verbinding binnen je relatie.
  2. EFT kijkt naar gedragspatronen binnen je liefdesrelatie en naar de gevoelens en behoeften die hiermee verbonden zijn.
  3. EFT kijkt naar hechting: jullie onderlinge verbinding en bereikbaarheid als partners.
  4.  EFT zoekt en vindt eventuele pijnpunten die bij jou gemakkelijk getriggerd worden door je partner.
  5. In EFT wordt door de therapeut en onderling veiligheid en vertrouwen versterkt om om moeilijke dingen te kunnen bespreken.
    EFT – relatietherapie is wetenschappelijk onderzocht. Resultaten van dit onderzoek zijn:
  6.  EFT heeft een sterk positief effect op de (emotionele) verbondenheid in een partnerrelatie.
  7. Na een volledig doorlopen EFT-therapie is er heel weinig terugval is, zijn er blijvende effecten.
  8.  EFT werkt beter dan andere vormen van relatietherapie.

De manier waarop je op elkaar reageert

In intieme relaties in je kindertijd of  in latere relaties kunnen ook pijnlijke dingen gebeuren. Dat overkomt veel mensen. Op basis hiervan kun je een gevoeligheid hebben ontwikkeld, die een hechtingsstijl verder bepaalt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je geleerd hebt dat je argwanend moet zijn, of dat je een ander nooit helemaal kunt vertrouwen. Het kan ook zijn dat je uitgaat van de gedachte dat je het nooit goed zult kunnen doen of dat een ander nooit van jou zou kunnen houden. Soms heb je geen weet van deze pijnpunten. Wat wel vast staat is dat deze pijnpunten in je relatie doorwerken. Ook komt het voor dat je partner jou nou juist gemakkelijk triggert op je specifieke pijnpunt, wat dan doorwerkt in jullie relatiepatronen.
Binnen de EFT – relatietherapie zullen we samen de aandacht richten op de manier waarop je op elkaar reageert. Hierbij zullen we steeds kijken welke gevoelens en gevoeligheden een rol spelen. Ook al vindt je emoties lastig, en misschien lastig om ze echt toe te staan, de ervaring leert dat je dit tijdens de therapie leert. Iedereen kan zijn of haar gevoelens leren meer te ervaren, en tevens leren om die met respect in een relatie te gebruiken.

leeg